Muzikale Leiding

ARIANNE KIEBOOM-ZEEMAN
JEANNE VAN DER LINDEN-VAN HAAFTEN
STIENEKE KAMP

ARIANNE KIEBOOM-ZEEMAN
Dirigente Kamerorkest Huismuziek Delft

Zoals de meeste muzikanten ben ook ik begonnen met het blokfluitensemble.
Na overstap naar de dwarsfluit, heb ik mijn jonge jaren doorgebracht in het harmonieorkest en de orkestbak (operette/musical).
Altviool- en pianoles, veel concoursen gespeeld en met enige regelmaat gewonnen, zelfs!
Na verdere muziekstudie en studie in Delft (natuurkunde), lerares dwarsfluit aan de muziekschool Voorne-Putten.
Na het halen van het diploma koordirectie, heb ik vele koren en orkesten gedirigeerd.
En nu: dirigent van Kamerorkest van Huismuziek Delft.


JEANNE VAN DER LINDEN-VAN HAAFTEN
Dirigente Gemengd Ensemble Huismuziek Delft

Wat zal ik vertellen over me zelf?

‘k Kom uit een groot gezin, waar iedereen mocht muziekmaken.
Vader speelde viool en blokfluit, moeder cello.
Na wat blokfluit- en pianolessen, werd ik heel gelukkig met de dwarsfluit.
Op de middelbare school hadden we een leuk schoolorkest, waar ook de rector, en een paar ouders in zaten.

Na de middelbare school ging ik eerst de tuinbouw in. In die tijd zat ik in het orkest van “Jeugd en Muziek” Gouda.  Door de dirigent Jan van Dijk (hij was ook componist en theoriedocent te Den Haag) werd ik naar het Conservatorium in Den Haag geloodst. Daar kreeg ik fluitles van Frans Vester, maar ‘k moest na amper twee jaar stoppen, vanwege een schouderprobleem.

Omdat de blokfluit wel ging en ik graag muziek wilde maken koos ik daarvoor.  Ik kreeg les van Frans Brüggen, Jeanette van Wingerden, Kees Boeke en Bruce Haynes. De laatste wees me erop dat er vroeger ook linkshandig traverso werd gespeeld. En dat kon wel met die schouder, dus………. ik kon toch traverso (dit is de houten dwarsfluit uit de baroktijd) spelen en kreeg weer les van Frans Vester.

‘k Draaide ook een tijdje mee in een Schoolmuziekgroep, directie, bewerken van stukken, koorzingen, etc. Niet vermoedend dat dit me later zo van pas zou komen in de Huismuziek.

‘k Had altijd leerlingen, eerst op de muziekschool, maar daarna vooral thuis.

Op de school van mijn kinderen leidde ik blokfluitgroepen èn 20 jaar een schoolorkest, met kinders van 6 -12 jaar. (2 aan de piano, beginnende viooltjes, blokfluiten, gitaar, dwarsfluit, cello, maar soms ook een hobo, klarinet of trompet) Sommige van die orkestleden zijn ook het vak in gegaan. In die tijd ben ik ook gaan gambaspelen, mee om mijn blokfluitleerlingen te kunnen begeleiden.

Begin jaren 90 miste ik de hedendaagse dwarsfluit toch wel erg en ging op zoek naar iemand die een linkshandige dwarsfluit voor me wilde bouwen. Dat lukte en na een paar jaar deed ik staatsexamen dwarsfluit.

Vanaf 1998 leid ik met veel plezier de “Huismuziek Den Haag”  en vanaf 2000 kwam daar “Mozaïek” (huismuziek Rijswijk) bij.
En nu dan dus het Gemengd Ensemble van de Delftse Huismuziek, waar ik me na een paar maanden al heel vertrouwd voel.

Sinds  begin ’70 ben ik  kernlid van “Festoen”, een barok-ensemble dat in wisselende bezettingen concertjes geeft. Meestal “Avondmuziek” in de Haagse Thomaskerk. Daarin speel ik dwarsfluit, blokfluit en gamba.


STIENEKE KAMP
Dirigente Blokfluit Ensemble Huismuziek Delft

Als kind ben ik op achtjarige leeftijd begonnen op de piano, maar toen ik op mijn elfde op school blokfluitles kreeg, werd al gauw duidelijk dat dát echt mijn instrument was.
Ik heb blokfluit als hoofdvak gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag van 1968 tot 1972. Mijn docent was Frans Brüggen.

Na mijn conservatoriumtijd speelde de Vereniging voor Huismuziek een belangrijke rol in mijn muzikale vorming.
Ik heb in de jaren zeventig dankbaar gebruik gemaakt van het brede aanbod aan weekendcursussen. Een leuk aspect van deze cursussen vond ik dat er zowel beroeps- als amateurmusici aan deelnamen.

Begin jaren tachtig ben ik naast mijn werkzaamheden als muziekdocent en ensemble-coach een opleiding tot tolk-vertaler Engels gaan volgen. Vervolgens heb ik nog een tweede- en een eerstegraads bevoegdheid als docent Engels behaald. De studie Engels was heel verrijkend, maar muziek, en vooral de blokfluit, is altijd een hoofdrol blijven spelen in mijn leven.

Sinds september 2005 heb ik de leiding van het Blokfluitensemble van Huismuziek Delft. Ik vind het heel inspirerend om met een grote groep zeer vaardige spelers de blokfluit en de blokfluitliteratuur in alle veelzijdigheid tot klinken te brengen.

Scroll naar boven